Joacim och fiona – bramleys
Bramleys är namnet på ett svenskt äppelodlingsföretag som drivs av Joacim Holgersson och hans engelskfödda hustru Fiona.
Nu har Bramleys rotat över 40 000 äppelträd bestående av 100 äppelsorter runt om i Skaraborg. Bramleys odlar – förutom ekologiska äpplen – päron, körsbärsbigarråer och jätteblåbär. Äpplen som odlas på Kinnekulle, Mösseberg och i Vinninga får självklart sin karaktär och smak av just den växtplatsen. Klimatet i kalla nord gör också att äpplena växer långsamt vilket ger mycket smak och karaktär. En långsam mognad ger godare äpplen med bra balans mellan sötma och syra. Det låter som ett citat ur en vinguide men de sensoriskt lagda vet att våra smaklökar inte gör någon skillnad därvidlag. Helt enkelt en upptäcksfärd i det smakrike där både äpplen och vin har sin självklara plats.
Bramleys mål är att använda allt så många gånger som möjligt och slänga så lite smaker som möjligt.
KRAV-certifiering
Bramleys Musteri innehar certifikat utfärdat av KIWA gällande regler för KRAV-certifierad produktion. Certifikaten omfattar växtodling, mustning av äpplen, tillverkning av drycker och även försäljning av must och drycker. Även certifikat för IP Livsmedel grundcertifiering som innefattar produktion, paketering och distribution av förädlade frukt- och bärdrycker samt färsk frukt.
LEMONAD: ÄPPLE
Med toner av mogna äpplen och relativt låg syra så blir detta en riktig allrounder men den funkar särskilt bra till Laxokado, Buddha Bowl, Mexicali, Chili Bowl och Lyckans Lax.
LEMONAD: Rabarber
Kolsyrad lemonad. Ett recept från Joacims mormor som har gått i arv. Den enda korrigeringen som har gjorts i grundreceptet var att halvera sockermängden – som enligt Joacim skapade en perfekt smakbalans.
Med en hög syra och mycket smak av rabarber så fungera den utmärkt till asiatisk och annan kryddig mat. Funkar även riktigt bra med lax. Rekommenderar: Noodle Bowl, Asiatiska Räka, Holy Caesar och Holylulu.
LEMONAD: ÄPPLE/INGEFÄRA
Kolsyrad ekologisk lemonad. Framställd med resterna från ingefäran som pressats till Bramleys äpple/ingefära must och skalen från citronerna för Bramleys citron lemonad. De kallmassererar ingefäran och citronskalen i minst 24 timmar och blandar lemonaden med sötman från äppelmusten.
Det klassiska med ingefära är självklart starkare rätter, men väl värd att prova med lax. Prova gärna med Grönsakslandet, Asiatisk räka, Mexicali, Holylulu.