Vår mat

Nötkött från dalsjöfors

Vårt nötkött kommer från Dalsjöfors utanför Borås. Dalsjöfors har haft lantbruk med fokus på svenska råvaror sedan 1911. Deras motto är att på riktigt bry sig om hur djuren lever, att all hantering sker på bästa tänkbara sätt och kortare transporter för en mer hållbar värld. De jobbar nära med deras lantbrukare och förstår deras villkor och gemensamt för alla är att en god miljö och djuromsorg står i centrum. De arbetar aktivt för att minimera sin klimatpåverkan. Med stor omsorg för miljön arbetar de kontinuerligt med att reducera sin energi- och vattenförbrukning samt deras miljöavtryck via effektiva förpackningar, minskade transporter och utsläpp. När du väljer Svenskt hjälper du våra lantbrukare att fortsätta sitt arbete och säkra Sveriges matförsörjning.

Läs mer om Dalsjöfors

Kyckling från Bjärefågel

Vår kyckling kommer från Bjärefågel i skånska Torekov. Bjärefågel fokuserar på hållbarhet i sin uppfödning och lever efter devisen att kyckling som har det bra, smakar bra. Det efterlevs bland annat genom att kycklingarna får lov att växa i sin egen takt, de får äta ett närodlat och vegetabiliskt foder, och de ges stort utrymme att röra sig på. Allt detta gör att kycklingarna blir naturligt friska och inga antibiotikabehandlingar behövs. Utöver en helt antibiotikafri kyckling kan Bjärefågel även stoltsera med att vara den enda klimatcertifierade kycklinguppfödaren i Sverige.

Läs mer om Bjärefågel

hållbart fiske från fiskrökeriet

Sedan 2013 har Christer Johansson ägt och drivit Fiskrökeriet på Ättekulla AB. På Fiskrökeriet jobbar de med gamla traditionella metoder – de torrsaltar all lax på förhand innan de röker den i deras ugnar som eldas med alved och spån. De jobbar med hållbarhetsmärkta certifierade råvaror och säkrar att alla deras produkter tagits fram med stor hänsyn till miljöpåverkan. Genom att använda ursprungsmärkt el till hela deras anläggning kan de med stolthet säga att de använder 100% förnybar el. Detta innebär att deras utsläpp är nära noll.

Läs mer om Fiskrökeriet

handskalade räkor från coldwater

Coldwater United Seafoods räkor fångas i vatten runt Grönland och Kanada. Deras unika förpackningssätt innehåller 90 % mindre plast än den traditionella hinken. Genom detta förpackningssättet kan de även halvera fraktvolymen och deras miljöpåverkan. De jobbar med hållbarhetsmärkta certifierade råvaror för att säkerställa kvalitet och hållbarhetstänkande i alla led.

 

VEGOBITES FRÅN OH MUNGOOD

Oh Mungood är den svenska, ekologiska uppstickaren inom växtbaserade livsmedel. Grundat 2020 och med en vision lika självklar som råvarorna i deras produkter: att skapa smakupplevelser som får dig på fall. Våra vegobites är 100% växtbaserade utan tillsatser och är dessutom fri från gluten, laktos och soja.

Läs mer om Oh mungood

Dressingar AV oss och FRESA FOOD 

Våra förpackade dressingar tillverkas av Fresa Food. Vi gör även vissa av våra dressingar från grunden själva. De innehåller inga konserveringsmedel eller kemiska tillsatser och fokuserar, precis som vi, på att använda så mycket svenska råvaror som bara möjligt. 

svensk quinoa från fagraslätt

Quinoan verkar trivas i både tung, lerig jord – och i lättare jord. Det har bröderna Per och Niklas Svensson kommit fram till efter att ha testat sig fram i ett par år. En bit nordost om Kristianstad driver de gården Fagraslätt. Drivkraften att diversifiera svenskodling med både kulturarvsgrödor och nya grödor är stark och har lett till den perfekta svenska quinoan. 

Läs mer om Fagraslätt

Svart råris från cascina belvedere

Cascina Belvedere ligger i norra Italien där Gianluca och hans familj odlar svart råris. Gianluca och hans bror, Massimo är femte generationen som driver vidare deras familjeföretag med risodling. Här tänker man klimatsmart genom att återvinna vatten efter blötläggningen av riset på de olika fälten. Man arbetar med drönare som flyger över risfälten och kan avgöra precis när det är dags för den perfekta skörden. De driver även hela sin produktion och förpackning med hjälp av solpaneler.

Läs mer om Cascina Belvedere

GRÖNSAKER

Grönsaker från Steglinge Gård

Många av våra grönsaker kommer från skånska Steglinge gård. Bland annat den ingefärspicklade moroten, all kål under säsong, men också rödbetorna. Steglinge gård fokuserar på råvaror i säsong för att kunna erbjuda så mycket svenska råvaror som möjligt.

Läs mer om Steglinge Gård

Groddar och skott från Munkagrodden

Böngroddar tar vi från våra vänner på Munkagrodden i skånska Munka-Ljungby.

Läs mer om Munkagrodden

Sallad och blad från Vidinge gård

I Skåne startades av familjen Nordmark som har sex generationers erfarenhet av lantbruk. På somrarna odlar de romansallad runt Norrvidinge Boställe utanför Lund.

Läs mer om Vidinge gård

AVOKADO FRÅN HÅLLBAR MOGNAD

Hållbar mognad utmanar branschen med deras innovativa mongningskoncept Softripe. Som första och enda företag i Sverige med detta koncept är deras mål att ge väsentligt mycket mindre matsvinn och ge en produkt som är hållbar både vad gäller miljö och kvalitet. Detta är ett nytt mogningskoncept som garanterar jämn kvalité, oöverträffad smak och mer än dubbelt så lång hållbarhet. De samarbetar med leverantörer med certifikat för att säkerställa att de i sin produktion arbetar efter det regelverk som finns. De har även stort samarbete med leverantörerna för att hitta nya, förbättrade sätt att arbeta hållbart både vad gäller förpackningar, transporter och produkter.

Läs mer om Hållbar mognad

RAWKAKOR BAKADE AV OSS

Våra rawkakor och rawbollar bakas med omsorg av oss själva. De bakas av naturliga råvaror och är handgjorda, detta innebär att form och färg kan variera men den goda smaken kvarstår. Bakas utan tillsatser, socker och är veganska.Vår filosofi

Vi tycker att det ska smaka gott att äta hållbart och hälsosamt. Det ska gärna gå snabbt och smidigt också. Därför gör vi dagsfärska sallader och bowls från grunden, på råvaror från moder jord som är snällt mot klimatet. För full transparens klimatmärker vi samtliga rätter på menyn, så att du kan göra ett medvetet val när du besöker oss.  

Nedan listar vi några av de producenter och odlare vi samarbetar med. 

Näringsvärden

När vi skapar en sallad utgår vi (utöver smakbilden) från ingrediensernas kvalitet, näringstäthet, fibrer och andra faktorer som avgör råvarornas hälsofördelar. Vi fokuserar exempelvis mindre på exakt hur mycket fett det är i en sallad, snarare huruvida det är bra fetter. 

Med detta sagt, vet vi att näringsinnehåll i siffror är något som många använder och vill såklart hjälpa er när ni äter hos oss. I vårt dokument Allergiguide & Näringsvärden hittar ni alla siffror ni söker. Crunch those numbers!

ALLERGIGUIDE & NÄRINGSVÄRDEN

Detaljerad allergiguide